יום חמישי, 27 בדצמבר 2007

תחרות פרסי מגזין "גורמה" לשנת 2007

בתחום שבו אדם לאדם זאב, היה מפתיע מאוד לצפות בפרגון הדדי מעל לבמה אחת בתחרות פרסי גורמה של מגזין "גורמה" לשנת 2007. ביום שני האחרון התקיים טקס פרסי גורמה הראשון באולמי "קסיופאה" בהרצליה. קהל משתתפים גדול בא לכבד את האירוע הראשון מסוגו בארץ. מהיכרות לא מעמיקה עם עולם הבישול למדתי שהאגו הוא שם המשחק אצל שפים רבים. לכן מפתיע היה לראות את כולם מתחבקים ומפרגנים תחת קורת גג אחת (ערב שטוב לא לפקוד בו את המסעדות הללו ששפיהן נעדרו).

אלמלא הקסם של שרי אנסקי, עיתונאית ושפית נהדרת, אך בוסר בכל הקשור להנחיית ערב היה אולי הערב פחות נינוח. שרי אנסקי, שלצערי אינני מכיר באופן אישי, שיוותה לאירוע רוח שטות בדמוי נערת קיבוץ שבכל קריאת אות שלא במקום מדמה שהרסה את הערב כולו. עד כדי כך הייתה בולטת הנחייתה הבוסרית שאף בשלב מסוים, לאחר שהקריאה דבר מה, קפצה בצעקת "אוי מה עשיתי..." לעברו של מו"ל מעריב, עופר נמרודי, ושאלה מה עושים עכשיו.


השף שלום קדוש (שף מלון שרתון פלאזה ירושלים), שם דבר ברמה בינלאומית בכל הקשור לעולם הקולינריה הישראלי והפצת הבשורה בעולם, קיבל פרס על מפעל חיים. השף קדוש שהתחיל את הקריירה הקולינרית שלו כטבח באוניה, השכיל לומר לדור הצעיר שבין הנוכחים כי טבח הוא קודם כל טבח ורק אחר כך שף.

ואכן ישנה תחושה בשנים האחרונות, עם פריחת ענף המסעדנות, שכל טבח צה"לי משוחרר פותח מסעדה ומנכס לעצמו את התואר הנכסף. החיים מוכיחים אחרת, שף הוא לא תואר של מה בכך. זוהי דרגת עילוי שרבים לא נותנים לה את הכבוד לו היא ראויה. שף הוא אמן בדיוק כמו צייר, פסל או צלם. כל אחד יכול לבשל, אבל לא כל אחד יכול להפוך את הבישול לאמנות.

שנות ה-80 של המאה הקודמת היוו את הקפיצה הגדולה של הקולינריה בישראל. החל מבשורת האוכל הסיני וכלה במסעדות שף שניצניהן נראו לראשונה. מאז ועד היום התפתח הרעיון הקולינרי בארץ לכדי תעשייה משגשגת (אם כי לא יציבה במיוחד) עם מלאי מוצרים משובחים, שפים מעולים, מאות מסעדות בגוונים שונים והכי חשוב עם המון תשוקה ואמנות.




לצערי, היום על כל מסעדה שנפתחת, 2 אחרות נסגרות. מעטות הן המסעדות שמצליחות להחזיק מעמד לאורך שנים. כולי תקווה כי נוכל לראות בשנים הקרובות יותר ויותר מסעדות המוצאות את מקומן בקצב החיים המהיר הזה ומסוגלות לשמר את עצמן לאורך זמן.


רשימת הפרסים והזוכים:
קטגורית מטבח מקומי מקורי - לחם ארז (הרצליה)
קטגורית דגים/פירות ים - טיפול נכון בדגת הים - מול ים
קטגורית פיוז'ן - מטבח אקלקטי המשלב בתוכו מספר מטבחים - סושי סמבה
קטגורית מטבח קרניבורי - יועזר בר יין
קטגורית מטבח ערבי - מטבח מקומי שורשי - דיאנה
קטגורית מטבח מזרח אירופה והבלקן - טיקה
קטגורית מטבח בהשפעה צרפתית - יועזר בר יין
קטגורית מטבח בהשפעה איטלקית - פרונטו (בתאריך 1.1.08 תחגוג המסעדה 19 שנות קיום)
קטגורית מטבח צפון אפריקאי - זיכרונות ממטבחי מרוקו, טוניס וטריפולי - ד"ר שקשוקה
קטגורית מטבח אסיאתי - הבית התאילנדי
קטגורית מטבח וירטואוזי - יד השף היצירתית מורגשת - כתית
קטגורית מסעדה ותיקה מעל 10 שנים - מול ים
קטגורית מסעדות כשרות - פיני בחצר
קטגורית מסעדות טרנדיות - מסה
קטגורית מסעדות חוץ של בתי מלון - יקימונו (הילטון ירושלים)
קטגורית מסעדות עם תפריט יין עשיר - מול ים
קטגורית מסעדת שף - השף הוא אשף - רפאל

בחירות קהל קוראי NRG והמגזין גורמה:
קטגורית מסעדה חדשה ומבטיחה - דלאל
קטגורית מסעדת ביסטרו/דיינר מוצלח ביותר - בראסרי

תעודת כבוד והערכה על תרומה לקהילה:
מסעדת לילית - משנת 1999 מעניקה מסגרת לבני נוער שהמציאות לא האירה להם פנים באמצעות עמותת עלם.
מסעדת בלקאאוט - מעסיקה מלצרים עיוורים.
קפה קאפיש - מעסיקה מלצרים חרשים.
פיצה פצה ואמורה מיו - סיוע לבעלי מוגבלויות מזה 16 שנים.

פרס הוקרה לקולינריה הישראלית:
החלטה פה אחד של חבר השופטים הביאה לבחירת 2 שפים בקטגוריה זו -
ארז קומרובסקי - עליו נאמר מפי השופטים כי "שינה את פני תרבות הלחם בארץ" (ארז אמר: "הפשוט והתמים הוא האורים והתומים שלנו").
הזוכה השני הוא עזרא קדם - שף מסעדת ארקדיה בירושלים (שאמר "אני יודע לבשל. זה התפקיד שלי", "המטבח הישראלי פראי, סקסי, מלא בטעמים ולפעמים מדבר יותר טוב מהדיפלומט").

מסעדת השנה - הרברט סמואל (שף יונתן רושפלד)
השף המבטיח של השנה - ירון שלו (מסעדת טוטו)
מסעדן-שף השנה - רפי כהן (מסעדת רפאל)
שף השנה - מאיר אדוני (מסעדת כתית)

3 comments:

Shlomi אמר/ה...

אני אומנם קיבלתי חוויות ממקור ראשון
ממישהי שנכחה בטקס אבל נראה שהיה נחמד ולפ פלצני מדי
יש כמה שפים שנראה שכדאי לשבת במסעדות בהן הם עובדים

אנונימי אמר/ה...

מתי קופצים לבדוק את בית תאילנדי?
:-)
איציק

קורנינג אמר/ה...

מסכימה עם כל מה שנאמר בפוסט! אני אומנם לא הייתי בטקס אבל שמעתי שהיה מהמם, שמעתי שכל שנה הם משתפרים ומגיעים לשיאים חדשים. מקווה להיות נוכחת באחד הטקסים הללו.