יום שני, 25 באפריל 2011

אנתרופולוגיה של אוכל – פרופ' עוז אלמוג

לפני מספר ימים התוודעתי לקמצוץ מעבודתו של פרופ' עוז אלמוג בזכות הופעתו ברשימה ביבליוגרפית של ספר שאני קורא בימים אלו, עליו אספר בפוסט הבא.

פרופ' עוז אלמוג סוציולוג והיסטוריון של החברה והתרבות בישראל במחלקה סוציולוגיה של החברה הישראלית, החוג ללימודי ארץ ישראל, אוניברסיטת חיפה.

בין עיסוקיו השונים הוא גם יוזם אתר http://www.peopleil.org בו מפורסמים מאמרים סוציולוגים-אנתרופולוגים על החברה הישראלית ובהם מאמרים המעניינים אותי במיוחד בתחום האנתרופולוגיה של האוכל במגזרים השונים. אציין כי זו הפעם הראשונה בה אני נתקל במגוון כזה המוגש לציבור בישראל בצורה ידידותית וגלויה.

בהמשך לקשר דוא"ל שנוצר בינינו, אני מצרף לכאן בקשה לסיוע לקראת כתיבת מאמר בנושא תרבות הקפה בישראל. אשמח אם תושיטו יד ותשלחו את המבוקש לכתובת הדוא"ל של אתר "אנשים" - anashimisrael@gmail.com

"חבריי היקרים

אתר המידע שלנו "אנשים ישראל – המדריך לחברה הישראלית" www.peopleil.org)) יצא ביוזמה משותפת עם חברת נסטלה-אסם: תערוכת צילומים תחת הכותרת "רגעי קפה ישראלים". בחרנו 10 צלמים מוכשרים ובעלי רקורד מרשים והטלנו עליהם להביא תמונות המשקפות את הווי הקפה בישראל (התערוכה מתמקדת בשתיית קפה בבית ובעבודה ונמנעת מלגעת בהווי בתי-הקפה, המצריך פרויקט נפרד).

אני מתעתד לכתוב מבוא סוציולוגי מקיף לתערוכה ומבקש להיעזר בסיפוריכם ובתובנותיכם. כמעט לכל אחד מאיתנו יש את רגעי הקפה שלו/ה והם קשורים במכלול רחב של מרכיבים זעירים המרכיבים את הפאזל האישי והקולקטיבי: קפה של בוקר וערב, שיחה, הפוגה, פגישה, אירוח, בילוי, מחשבה ועבודה. ויש כמובן את הטעמים והגחמות, הספלים-הפרטיים, הטקסים האישיים והקבוצתיים.

אנא כתבו לי בקצרה (גם פסקה עוזרת) על הקפה בחייכם ובחיי קרוביכם. נסו לחשוב גם על ההקשר הישראלי וכמובן אשמח לתובנות וכן לסיפורי קפה מעניינים ומשעשעים.

להלן מספר שאלות מפתח:

1. מתי ומדוע אני/אנחנו שותה/ים קפה?

2. מה ה"שטיק" שלי בעניין הקפה (ספל, סוג ותרכובת הקפה, צורת הלגימה, החטיף וכו')?

3. מה אפשר ללמוד על הישראלים מתרבות שתיית הקפה שלהם?

תודה רבה וחג שמח

שלכם

פרופ' עוז אלמוג"

יום שבת, 9 באפריל 2011

וידאו: אמהות מבשלות - אמא שלי מכינה גפילטעפיש

לכל הבשלנים שבינינו יש דמות אחת מרכזית ממנה למדנו לבשל. בדרך כלל מדובר באמא או בסבתא שלנו.

אפילו אנשים שלא חשבו בילדותם כי המטבח יהיה כר להגשמת משאלותיהם בבגרותם, החלו את מסעם הלא נודע במטבח עם דמות אמהית, מלמדת, מלאת נוסטלגיה קולינארית משלה אותה העבירה אף מבלי להתכוון לכך, לדור הבא.

הכמיהה שלי להנצחה קיבלה טוויסט מעניין כשהחלטתי לתעד את אימי מבשלת את אחד מהמאכלים המסורתיים של יוצאי פולין – הגפילטעפיש. מאחר ואני ידוע כמי שעומד בהבטחותיו, גם הפעם אין מתכון כתוב. מי שירצה ללמוד איך מכינים גפילטעפיש אמיתי פולני יצטרך לצפות בסרטון עד סופו – הנאה מובטחת!
(צילום: לילך קלייטמן שובל, עריכה: דורי גולדשטיין)

בהזדמנות זו אני פונה לכל אמא או לכל מי שיש לו/לה אמא בעלת מתכון מיוחד (לא דווקא עדתי) שהייתה רוצה להצטרף אל הסרטונים המתוכננים בהמשך, לפנות אלי למייל kubush1@gmail.com .

בהזדמנות זו אאחל לכל קוראיי הנאמנים
חג פסח שמח וטעים